TO, CO TYGRYSKI LUBIĄ NAJBARDZIEJ, CZYLI (NIETYPOWE) JEDZONKO W SERBII

Zapraszam dzisiaj na przegląd produktów, które w Serbii są znane i lubiane!

1. Pita – rodzaj wypieku z ciasta filo nadziewanego przeróżnym farszem. Np. wiśniami, jabłkami, ziemniakami, szpinakiem, serem, mięsem…. Jeśli jest krojona, a nie zwijana, wtedy nazywa się burkiem. Najwspanialsza jest z nadzieniem z ziemniaków, które przyprawione jest podobnie do farszu na pierogi ruskie. Pyszności!

2. Paluszki nadziewane… masłem orzechowym! Brzmi jak raj dla podniebienia, ale niestety w rzeczywistości masła orzechowego tam prawie nie czuć, więc lepiej kupić osobno masło orzechowe i paluszki i wcinać bez umiaru.

3. Plazma – czyli kruche ciastka w różnym wydaniu. W wersji podstawowej są bez żadnych dodatków, a w wersji zaawansowanej w przeróżnych konfiguracjach, np. z czekoladą, z sezamem, makiem. Serbowie mają na ich punkcie fioła, czego zupełnie nie rozumiem. Są w porządku, ale żeby od razu nadziewać nimi naleśniki i robić z nich koktajle? Trzeba przyznać, że dobrze smakują jako posypka, całkowicie pokruszone. Ja smaruję je ajvarem albo eurocremem, to dobra opcja na imprezowe finger food.

4. Ajvar – o mamo, jakie to dobre! Na punkcie ajvaru i ja mam fioła! Jest to rodzaj pasty z pieczonej papryki, czasem też z dodatkiem cebuli i bakłażana lub ostrej papryczki. W zależności od dodatków zmienia się też nazwa, ale nie rozszyfrowałam jeszcze tego, która to która.

5. Đevrek – tych przekąsek również jest mnóstwo na półkach sklepowych. Porównałabym je do talarków Lajkonika, ale nieco cięższe w smaku. Można kupić z różnymi dodatkami, podobnie jak plazmę.

6. Eurocrem – krem z białej i mlecznej czekolady. Na początku wydawało mi się, że to tylko jedna z raczej marnych podróbek nutelli, ale szybko przekonałam się, że wcale jej nie ustępuje smakiem. Ciężko mi nawet zdecydować, który krem jest lepszy! Dziesięć na dziesięć!

7. Index – prześmieszna nazwa na jedzenia, prawda? Właśnie tak nazywa się bardzo popularna, dostępna tylko w Nowym Sadzie kanapka. Pomiędzy długą bagietkę wkłada się ser, specjalną szynkę, pieczarki, warzywa i sosy według własnego wyboru. Wszystkie składniki są wcześniej przysmażone. Tutaj to już kultowa kanapka, zdecydowanie warta spróbowania.

~Małgorzata B.